Jan Jaeken - 22 juni 2021

Springpress blij verrast met feedback van energiecoach

Het Gentse bedrijf Springpress liet een energiecoach van de Stad langskomen voor een audit. Omdat alles beter kan.

Springpress produceert metalen veren voor industriële strijkmachines. Het vierkoppig bedrijf o.l.v. Alex Callant bekleedt wereldwijd bijna alle strijkmachines. Hoewel ze al scherp stonden qua energieverbruik, liet zaakvoerder Alex Callant de energiecoach van de Stad toch langskomen voor een audit. Omdat alles beter kan.

Duurzame investeringen lonen

Springpress deed de laatste tien jaar al heel veel inspanningen om hun energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Alex: “Als je  toch vernieuwt, kan je beter ook meteen rekening houden met het ecologische aspect. De investering is soms duur en vraagt veel werk, maar het loont. Toen we naar dit pand trokken in 2009, hebben we de gevels geïsoleerd en overal dubbel glas gestoken. Het is niet alleen veel properder zo, je voelt ook duidelijk het effect van de isolatie, zowel in de zomer als de winter. Veel bedrijven weten blijkbaar niet dat je voor dubbel glas en isolatie ook subsidies kan aanvragen. In onze productiehal hebben we  de helft van onze oude tl-verlichting vervangen door ledlampen. Tegen het einde van het jaar zou alles led moeten zijn. Het is nu al  klaarder in onze hal. We hebben ook zonnepanelen laten plaatsen op ons dak. Van april tot oktober draaien wij uitsluitend op zonne-energie.”

Verrast met de feedback

Waarom liet Alex dan toch nog een energiecoach komen? “Ik las een folder waarin stond  dat je voor een peulschil een energiecoach kon laten komen. Normaal kost zo’n audit wellicht 1.000 euro, dus ik dacht waarom niet? Je kan er niets verkeerd mee doen, integendeel. Ik wist niet waaraan ik me mocht verwachten, maar ik was blij verrast met de feedback. We kunnen niet veel meer doen om op korte termijn extra te besparen, behalve een paar kleine aanpassingen. Zo zullen we dit jaar nog onze verwarmingsbuizen isoleren en hebben we een systeem geïnstalleerd waarbij je met één druk op de knop alle toestellen in één keer uitschakelt. Zo voorkom je dat toestellen of lichten per ongeluk aanblijven en schakel je onnodig stand-by verbruik uit.”

Handige tips voor later

Alex kreeg  nog interessante energietips van de coach, die houdt hij voorlopig achter de hand.  “Ons verwarmingstoestel draait nog op stookolie, maar het werkt nog perfect. Maar als het ooit zover is, zullen we voor een ander type verwarming kiezen, een warmtepomp of verwarming met houtpellets. Ook kunnen we ons dak wit schilderen om de zon beter te laten weerkaatsen. Zo kan je de warmte nog meer buiten houden in de zomer. In Amerika zie je dat al vaak.

Wil je een afspraak maken? Mail naar energiecoaching@stad.gent