Verlichting

Verlichting is in sommige organisaties verantwoordelijk voor 70% van het totale energieverbruik. Door energiezuiniger, slimmer en met andere technieken te verlichten is veel te besparen op kosten én CO2-uitstoot. Hieronder besparingstips en de partners om direct te starten met energiebesparing:

cm

Niet verlichten is altijd besparen

Onderzoek eens in welke ruimten binnen uw gebouwen vaak onnodig het licht brandt. Is dit niet met bewegingssensoren in- en uit te schakelen? U bespaart alleen hierdoor al tot 90% op verlichtingskosten en de terugverdientijd ligt op gemiddeld 2 jaar.

Plaats uw verlichting in meerdere groepen

Door de verlichting binnen uw bedrijfspand niet met slechts 1 aan/uit-knop te regelen, maar deze in verschillende groepen te plaatsen, kunt u verlichting afstemmen op aanwezigheid en behoefte van het personeel. Niet iedere ruimte heeft op ieder moment van de dag immers even veel licht nodig.

Besparen op verlichtingskosten

Het energieverbruik bij verlichting door TL-licht wordt veroorzaakt door de TL-buis én het voorschakelapparaat (bij ouderwetse TL ook wel ‘starter’ genoemd). Vervang, om direct te beginnen met 50% energiebesparing, uw ouderwetse verlichting door LED-verlichting. Eventueel kan u de armaturen laten hangen door de TL-buizen te vervangen door LED-buizen. Beter is ook het oude armatuur te vervangen door een geïntegreerd en geoptimaliseerd LED-armatuur. Dat is zeker het geval bij opbouwarmaturen of renovatie. Over de totale gebruiksduur van LED vallen de kosten daarvoor best mee. Halogeenspots kan u makkelijk vervangen door LED-spots. U verbruikt 10x minder stroom en de spots gaan ook veel langer mee. Vraag onze experts en leveranciers naar de mogelijkheden of vraag meteen een offerte aan! Heeft u klokarmaturen hangen, dan is de besparing ook enorm. Zulke lampen, typisch 400W +10% schakeling, worden gewoonlijk vervangen door 150W LED’s die tot 5x langer meegaan. Daarenboven kunnen de LED’s wél aangestuurd worden door bewegings- en/of daglichtsensoren.  Afhankelijk van het aantal branduren, is zulke relighting soms op 6 maanden terugverdiend.. Vraag onze partners om advies.

{PDF} Meer weten? Download hier de pdf

Uw bedrijf ook hier?
Uw energietransitie… met garanties en zonder zorgen!
Hoogwaardige systemen voor daglichttoetreding, ventilatie- en klimaatregeling, rookbeheersing en gebouwbeveiliging
Voor innovatieve lichtgewicht PV-oplossingen!