Jan Jaeken - 22 juni 2021

Proxy Delhaize Kouter: energiezuinige totaalrenovatie

Midden september heropende de totaal vernieuwde winkel Proxy Delhaize Kouter. Eigenaars Sven Denayer en zijn vrouw Sophie Verdeure kozen voor een totaalrenovatie, met de hulp van een energiecoach van de Stad Gent. 

Niet alleen het winkelconcept was aan vervanging toe, ook de toestellen. Het verbruik lag erg hoog met zo’n 500.000 kWh per jaar. Voor de nieuwe winkel selecteerden de eigenaars de best practices van bestaande Proxy en AD Delhaizes om zo tot een eigen stadsconcept te komen met de meest innovatieve technieken. Sven Denayer deed een een beroep op energiecoaching van de Stad Gent. Sven: “Zelf heb ik te weinig technische kennis. Ik ben marketeer.”

CO2 als koelmiddel

De eigenaars kozen ervoor om niet meer met freongas te koelen, maar met CO2. Dat geeft tot 4.000 keer minder uitstoot dan freongas en je kan er veel warmte mee recupereren om ruimtes of water te verwarmen. CO2 is ook een pak goedkoper en bij een lek is het veiliger, maar het vergt wel sterkere leidingen. Vandaar dat een totaalrenovatie een goede keuze was.

Ledverlichting boven alles

Een tweede grote aandachtspunt was de verlichting. Sven: “We hebben nu overal ledverlichting geplaatst die automatisch gestuurd wordt door sensoren: alle overbodige verlichting schakelt automatisch uit.” Hoewel de Proxy Delhaize op de Kouter in winkeloppervlakte ietsje kleiner geworden is, lijkt het er nu groter. Sven: “Ook dat komt door de lichtkeuze. We vonden het belangrijk om onze winkel zo helder mogelijk te maken, met een zo laag mogelijke verbruikskost.” Ook bij de koelafdeling gebruiken ze verschillende kleuren ledlicht. Sven: “Kaas komt bijvoorbeeld beter tot z’n recht onder een tikkeltje geel licht, vlees heeft dan weer nood aan een tikkeltje rood. Dat is niet alleen puur esthetisch, het geeft de producten ook een langere houdbaarheid.” Door volledig over te stappen op ledverlichting zal Delhaize Kouter alvast twee derde besparen op de energiefactuur.

Afgesloten frigo’s en energiezuinige koelsystemen

De meeste frigo’s zijn nu ook afgesloten met dubbele glazen deuren. Milieubesparend, maar een iets hogere drempel voor de klant om een product uit de frigo te nemen. Toch wordt het stilaan ingeburgerd. Sven: “Voor ons betekent het een grote energiebesparing. We hebben gekozen voor glazen deuren met dubbel glas: zo voelen de deuren niet koud aan en heb je minder aanslag.” De overige open frigo’s, voor groenten en fruit bijvoorbeeld, koelen ze energiezuinig via een koeltegordijn dat koude lucht van boven naar beneden verspreidt.

20 à 30 % minder elektriciteitsverbruik

Sven is alvast tevreden dat hij de energiecoaching van de Stad erbij gehaald heeft. De coach gaf niet alleen expertise en tips, maar regelde ook alle subsidieaanvragen en keek de oplevering na. In totaal zou deze Proxy Delhaize op jaarbasis vanaf nu 20 à 30 % minder elektriciteit verbruiken en geen gas meer.

Wil je ook een beroep doen op een energiecoach? Mail naar energiecoaching@stad.gent.