Jan Jaeken - 22 juni 2021

Feestzaal halveert energiefactuur

Traiteur Dirk Van Brussel is de uitbater van Kasteel Coninxdonck aan de Gentbrugse Meersen. Uit de energie-audit van de Stad Gent bleek dat het kasteel een erg hoog energieverbruik had. Het grote streefdoel was in de eerste plaats om minder dan 50.000 kWh per jaar te verbruiken. 

De koeling was de grootste energievreter: slecht sluitende deuren, onvoldoende isolatie, een 20 jaar oude motor en te grote capaciteit. 

Dirk koos ervoor om slechts één koelcel verder te gebruiken. Zijn vriescel werd vervangen door twee diepvrieskoffers. Dirk: “Nu stockeer ik minder en bestel ik vaker. Bijkomend voordeel is dat je ingrediënten verser zijn.”

Met relatief weinig investeringen bespaarde Dirk op één jaar tijd 30 % op zijn energieverbruik en 50 % op zijn energiefactuur. Een andere energieleverancier en lagere tarieven omdat het verbruik nu onder de 50.000 kWh/jaar ligt, speelden ook een rol. Toch is het vooral de mentaliteitswijziging die de doorslag gaf.

“Nu let ik veel meer op kleine dingen: de airco ’s avonds afschakelen, de koeling uitschakelen wanneer we een week gesloten zijn, de oven uitzetten als je die niet gebruikt, niet alle drank moet in de koelkast in de winter, enzovoort. Kleine dingen waar je zo op kan letten, en die een groot verschil maken op je factuur.” volgens Dirk. Interessant detail: de uitbater kan nog steeds terecht bij zijn energiecoach van Stad Gent voor nog meer energie-efficiëntie.