Jan Jaeken - 22 juni 2021

Energieaudit verlaagt factuur

Compaan in Sint-Amandsberg helpt kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt aan een job. Ze deden een beroep op een energiecoach van Stad Gentom hun energieverbruik in kaart te brengen.

Algemeen directeur Bert Boone: “Zo’n kosteloze expertise maakt je bewust van je verbruik en je begint er meer op te letten. In het energierapport krijg je een overzicht met mogelijkheden om te investeren, met telkens de economische vertaling met een return op lange en korte termijn erbij.”

Bert vindt externe, objectieve expertise dan ook een echte aanrader voor elk bedrijf: “Het is een positieve stok achter de deur als je bepaalde zaken wil aankaarten met het bestuur. Op die manier kan je iets voorstellen op basis van een deskundig rapport met cijfers.”

Branding effect als ondernemer 

Zo’n energie-audit is ook naar de medewerkers toe heel belangrijk, vindt Bert: “Onderschat het brandingeffect niet als je aandacht besteedt aan duurzaamheid. Je toont hiermee als ondernemer-werkgever dat je duurzaamheid en energieverbruik belangrijk vindt.

Overal ledverlichting

Het belangrijkste aandachtspunt voor Compaan bleek de relighting. Bert: “Voor elke individuele ruimte hebben we ons afgevraagd welke lichtsterkte nodig was en of we wel de meest interessante belichting gebruikten. Dit werd onze duurste investering: 30.000 euro. Maar de return is fantastisch.

Deel van een groter geheel

Een tweede belangrijk effect van de energiecoaching is het bewustmakingsproces. Bert: “De energie-audit moet passen binnen de internationale duurzame ontwikkelingsdoelen waar ook wij naar streven. Wanneer wij dat als kader ernstig nemen, merken we ook effect op individueel niveau bij de medewerkers.


De Stad Gent helpt alle Gentse ondernemers om hun energiefactuur te verlagen. De energiecoach komt langs voor een energiescan en begeleidt u op maat. Het aanbod is er voor kmo’s, handelaars, zelfstandigen en vzw’s.  Wilt u ook vrijblijvend een afspraak maken met een energiecoach? Mail naar energiecoaching@stad.gent of bel naar 09 268 23 00.

Check hier of je recht hebt op een energiepremie