Copyright 2024 - samenklimaatactief
Privacy Made with SoulSubsidiewijzer
Diverse instanties bieden ondernemers subsidies voor energiebesparing en duurzame opwekking. Deze subsidies bieden financieel voordeel en verlagen uw kosten. Dat maakt het extra interessant om energiebewuste maatregelen te nemen. We hebben de belangrijkste subsidieregelingen voor u op een rijtje gezet in deze subsidiewijzer. Het gaat over subsidies van de federale overheid, de Vlaamse overheid, de stad Antwerpen en de netbeheerder. Voor 2022 zijn er grondige wijzigingen doorgevoerd.
Federale overheid
Vlaamse overheid
Stad Antwerpen
Stad Mechelen
Distributienetbeheerder
Federale overheid
De twee voornaamste ondersteuningsmaatregelen zijn de verhoogde investeringsaftrek en, voor convenantbedrijven, de vermindering van accijnzen en heffingen. Convenantbedrijven kunnen informatie bekomen bij de energiespecialisten van hun sectororganisatie.
De verhoogde investeringsaftrek houdt in dat bedrijven hun belastbare winst kunnen verminderen met de verhoogde investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen. In principe wordt de aftrek verricht op de winst van het belastbaar tijdperk waarin de vaste activa zijn verkregen of tot stand gebracht.
Vlaamse overheid
De Vlaamse overheid biedt een ganse reeks aan ondersteuningsmaatregelen aan.
MijnVerbouwPremie (ook voor bedrijven)
De MijnVerbouwPremie is beschikbaar voor zowel particulieren, appartementsbewoners als niet-residentiële gebouwen. Daarmee zijn de meeste Vlaamse renovatiepremies samengevoegd in één loket. De premies geven ondersteuning voor investeringen in warmtepompen, warmtepompboilers voor warm water, zonneboiler, muur/dak/kelderisolatie, hoogrendementsglas. De premie voor relighting (tot 20 000EUR steun) en voor sturing van elektrische warmte moeten wel nog steeds via Fluvius aangevraagd worden.
De gebouwen moeten minstens 5 (voor warmtepompen en zonneboilers) en minstens 15 jaar oud zijn voor isolatie.
Meer info.
Energieadvies
KMO’s kunnen via de kmo-portefeuille steun krijgen voor o.a. een energiescan of energieadvies via een geregistreerd dienstverlener die via deze link van Samen Klimaatactief kan aangevraagd worden.
De steunpercentage bedragen:
- KO: 30% (maximum € 7.500 per jaar)
- MO: 20% (maximum € 7.500 per jaar).
Opm: Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) zelf biedt geen specifieke energiescans voor KMO’s meer aan.
Ecologiepremie+
Hiermee ondersteunt de Vlaamse overheid ondernemingen die hun productieproces milieuvriendelijker en energiezuiniger willen maken. Een gedeelte van de extra investeringskosten wordt door de Vlaamse overheid gedragen.
De steun varieert naargelang het milieu- en/of energievoordeel van de technologie. Hoe groter het voordeel, hoe hoger de premie. De technologieën die voor steun in aanmerking komen zijn daarom onderverdeeld in vier ecoklassen (A t.e.m. D).
Concreet zijn er belangrijke subsidies beschikbaar voor investeringen in o.a. warmterecuperatie.
De volledige lijst van technologieën vind je via deze link.
Strategische ecologiesteun (STRES)
Met de strategische ecologiesteun wil de Vlaamse overheid kmo’s en grote ondernemingen stimuleren om te investeren in technologieën die omwille van hun unieke bedrijfsspecifieke karakter niet kunnen gestandaardiseerd worden en daardoor niet voorkomen op de limitatieve technologieënlijst van de klassieke ecologiesteunregeling via de ecologiepremie+. Het gaat hier om grote ecologische investeringen (minimum 3 miljoen euro aanvaarde investeringen).
Het subsidiepercentage bedraagt 20 tot 40%, afhankelijk van de grootte van de onderneming en ingezette technologie.
GREEN (Groener en Efficiënter Energiegebruik in de industrie)
De steun richt zich naar ondernemingen die investeringen doen om:
- de transitie te maken van fossiele brandstoffen (zoals stookolie, aardgas en diesel) naar elektriciteit of groene energie (zoals biogas en groene of blauwe waterstof) -> thema vergroening
en / of - hun totale energieverbruik te verminderen -> thema energie-efficiëntie.
Deze steunmaatregel is een aanvulling op de ecologiepremie+. Als dat het geval is, moet je rechtstreeks bij Ecologiepremie+ steun aanvragen (en niet bij GREEN). Investeringen die wettelijk verplicht zijn, komen niet in aanmerking voor GREEN-steun.
Voor bijkomende informatie kan je terecht bij Samen Klimaatactief of de VLAIO-adviseur.
Premie na audit
Wanneer een uitgevoerde energiestudie of energieaudit aantoont dat een bepaalde investering in een niet-residentieel gebouw een belangrijke energiebesparing oplevert in vergelijking met de bestaande situatie, en men deze investering daadwerkelijk uitvoert, kan men hiervoor een premie krijgen. Deze premie is dus niet afhankelijk van het type investeringen, maar van de interne rentevoet na belastingen van de investering (lager dan 13%) . Dankzij deze premie kunnen bepaalde energiebesparende investeringen interessanter worden om uit te voeren.
De term ‘energieaudit’ omvat zowel een niet verplichte energieaudit als de verplicht op te stellen energierapporten (het energieplan of de energieaudit). In de premieaanvraag moet een berekening van de interne rentevoet na belastingen van de uitgevoerde investering worden opgenomen. Het gebouw moet minstens 5 jaar oud zijn op de datum van de premie-aanvraag.
Maximum premiebedrag: 100 000 EUR.
De premie is niet combineerbaar met andere premies.
Korting onroerende voorheffing
U kan vermindering krijgen van de onroerende voorheffing voor een energiezuinig gebouw bvb een kantoor. Het E-peil bepaalt of een gebouw energiezuinig is of niet. Het E-peil van een gebouw wordt vastgelegd in een certificaat, het EPC.
De vermindering kan toegekend worden voor twee categorieën:
- Nieuwbouw en verbouwingen die gelijkgesteld zijn met nieuwbouw
- Ingrijpende energetische renovatie (IER)
Voor de toekenning van de vermindering maakt het niet uit of het gebouw bewoond is of niet, en het maakt evenmin uit of de bewoner eigenaar is van het gebouw of niet. Wel moet er altijd een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd zijn en moet aan het gebouw een E-peil toegekend zijn dat laag genoeg is om in aanmerking te komen.
Vrijstelling onroerende voorheffing
Bedrijfsgebouwen kunnen na sloop en vervangbouw van een verwaarloosde of leegstaande bedrijfsruimte 5 jaar lang vrijstelling bekomen.
Wind- en zonne-energie
Via de ‘Call groene stroom’ van het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) kunnen investeerders in nieuwe zonnepanelen (PV-installaties met omvormervermogen van 25kW t.e.m. 5MW) en nieuwe windturbines op land (turbinevermogen van 10kW t.e.m. 300kW) een subsidie verkrijgen.
Deze steunregeling vervangt voor nieuwe installaties vanaf 2021 de Vlaamse groenestroomcertificaten GSC voor deze vermogensklassen. Voor grotere vermogensklassen kan men voorlopig een beroep doen op de groenestroomcertificaten.
Kleinere vermogensklassen tot 10 kVA omvormervermogen komen vanaf 2024 niet meer in aanmerking voor een premie.
Meer advies kan via een onafhankelijk expert.
WKK-certificaten
Een WKK-installatie produceert tegelijkertijd warmte (eventueel zelfs stoom) en elektriciteit. Als dat gebeurt door minder primaire energie te verbruiken dan twee aparte installaties (een referentiecentrale voor stroom en een referentiewarmteketel), dan spreekt men van een kwalitatieve WKK-installatie. Eigenaars van zulke warmte-krachtinstallaties kunnen warmte-krachtcertificaten verkrijgen.
Deze certificaten hebben een waarde en kunnen verkocht worden aan energieleveranciers, certificatentraders of je distributienetbeheerder.
Bij nieuwe installaties en bestaande installaties met ingrijpende wijzigingen wordt een banding factor (= correctiefactor) toegepast. Die houdt rekening met allerlei factoren (electriciteitsprijzen, kapitaalkost,…) en zorgt voor de juiste subsidiëring en voorkomt onder-of oversubsidiëring. De bandingfactor wordt voor elk project vastgelegd op het moment van de investeringsbeslissing en ligt dan vast voor de ganse duur van de subsidieperiode. Daarmee wordt zekerheid over de toekomstige inkomstenstromen nagestreefd.
Warmte-krachtcertificaten kunnen aangevraagd worden bij het VEKA.
De toekenning van deze certificaten gebeurt door de VREG.
Het is van cruciaal belang dat de aanvraag correct ingevuld wordt. Doe hiervoor zeker een beroep op een gespecialiseerd adviseur. Die experten vind je op Samenklimaatactief.
BELANGRIJK: De steun aan WKK’s wordt de volgende jaren drastisch afgebouwd. Raadpleeg uw Samen Klimaatactief-adviseur.
Micro-WKK’s
Micro-WKK’s, dat zijn installaties kleiner dan 10kW elektrisch vermogen, hebben recht op een investeringspremie, maar niet op WKK-certificaten. Micro-WKK’s op basis van fossiele brandstof (bvb aardgas)krijgen geen ondersteuning meer. De steun is afhankelijk van de grootte van de onderneming die varieert van 45% tot 65%. In alle gevallen moet de warmte vanzelfsprekend ook nuttig gebruikt worden.
Daarnaast zijn er nog enkele andere technische en administratieve voorwaarden na te leven.
Let op, bij het vervangen van een ketel door een micro-WKK verhogen de brandstofkosten. Men zal immers meer brandstof gebruiken, omdat men naast warmte ook elektriciteit produceert. Anderzijds zal men minder elektriciteit van het net afhalen. Voor de rendabiliteit is het belangrijk om zoveel mogelijk zelf de geproduceerde elektriciteit te gebruiken.
Tip: Hou in de berekeningen er ook rekening mee dat de terugdraaiende teller op zijn einde loopt en vervangen zal worden door een digitale meter.
Momentaan elektriciteitsverbruik, dat betekent verbruik op hetzelfde ogenblik als productie, wordt dan heel belangrijk.
Groene warmte
De Vlaamse overheid geeft investeringssubsidie aan bedrijven en organisaties (ziekenhuizen, stadsbesturen, scholen, …) voor nieuwe installaties die:
- groene warmte opwekken
- uit aardwarmte uit de diepe ondergrond (geothermie), met een capaciteit van meer dan 1 MWth
- uit biomassa, met een capaciteit van meer dan 1 MWth
- restwarmte benutten (door restwarmte te recupereren of via warmtenetten te verspreiden naar andere bedrijven of huizen)
- biomethaan produceren.
Wie investeert in een nieuw project, kan steun aanvragen. Dat gebeurt via een ‘call‘ voor projecten. Zulke calls worden doorgaans één of meerdere malen per jaar opengesteld voor kandidaten. Het is dan zaak om er bij te zijn.
Deze steun is niet combineerbaar met het certificatensysteem of de ecologiepremie voor bedrijven.
Meer info.
Gebouwenbeheersysteem
Vanaf einde 2025 moeten niet-residentiële gebouwen die een verwarmings/airco/ventilatiesysteem van >290kW nominaal vermogen gebruiken, verplicht uitgerust worden met een gebouwenbeheerssysteem.
Verplichte PV voor grootverbruikers
Tegen 30 juni 2025 moeten afnamepunten met een elektriciteitsafname van meer dan 1 GWh per jaar, een deel van hun elektriciteit opwekken met zonnepanelen. Het is mogelijk dat er meerdere gebouwen aangesloten zijn op een afnamepunt.
Het in 2025 minimum aan PV bedraagt 12.5Wp/m2 dakoppervlak en wordt geleidelijk opgetrokken naar 18.75 Wp/m2 en nadien naar 25Wp/m2.
Meer info? Contacteer Samen Klimaatactief.
Stad Antwerpen: regeling voor winkeliers en horeca
Stad Antwerpen had eerder al specifiek voor winkeliers en handelaars een genereus subsidiesysteem uitgewerkt.
De Stad ondersteunt de handelaars die hun pand of een gedeelte ervan, bvb de voorgevel, renoveren. De ondersteuning geldt voor zowel eigenaar als huurder van het pand. De ondersteunde percentages variëren tussen 50 en 100% (!) en zijn bijzonder interessant. Sommige toelagen kunnen zelfs gecumuleerd worden. Pandrenovatie is het ideale moment om meteen het energieverbruik aan te pakken: investeer in super-isolerende vitrines, gesloten winkeldeuren, goede verlichting (dit is commercieel erg belangrijk en vervangt makkelijk een constant open winkeldeur in de winter) enz.
Voorbeelden van door de Stad gesubsidieerde ingrepen zijn: renovatie van de voorgevel van het gebouw of de winkelunit, ruwbouwwerken en inrichting van de commerciële ruimte, afbraak van gesloten horecaconstructie en heropbouw van de gevel nadien.
Winkelpanden die gelegen zijn in een winkelgebied of strategische horecakernen in heraanleg krijgen een extra toelage (tot 75% van de renovatiekosten tot een maximumbedrag).
Hoe de renovatietoelage aanvragen en informatie over bijkomende randvoorwaarden vind je op Welkom | Antwerpen.be
De steunpremies zijn wegens de coronapandemie tijdelijk en in belangrijke mate verhoogd. Wie kan, heeft er alle belang bij om nu actie te ondernemen. De facturen van de uitgevoerde investeringen dienen uiterlijk ingediend te worden op 30 juni 2023 én niet ouder te zijn dan 1 jaar (te rekenen vanaf de datum van indiening van de aanvraag), om in aanmerking te komen voor de ondersteuning.
Dienst Detailhandel en Horeca van Stad Antwerpen kan specifieke vragen beantwoorden.
Andere interessante websites:
Stad Mechelen
Energiescan
De stad geeft 300 EUR aan bedrijven die een energiescan willen laten uitvoeren.
Voorwaarde: bedrijf heeft een vestiging in Mechelen en maatregelen met een terugverdientijd <2 jaar moeten geïmplementeerd worden.
Aanvragen via deze link.
Tip: de energiescan kan bijkomend via KMO-Portefeuille ondersteund worden.
CO2 balans
De Stad Mechelen ondersteunt jouw onderneming om deze balans te laten opmaken door een gespecialiseerde partner. De stad betaalt hiervoor tot 50% van de factuur terug, met een maximum van 2500 euro.
Aanvragen via deze link.
Energiecoach
Begeleiding kan aangevraagd worden via intercommunale IGEMO
Ondersteuning door netbeheerder Fluvius
Fluvius, net als Elia voor grote elektriciteitsaansluitingen, is wettelijk verplicht om premies te geven indien je in een niet-woongebouw energiebesparende investeringen uitvoert.
Beknopte samenvattende documenten: Energiepremies Vlaamse overheid Vraag aan je installateur de nodige attesten en documenten.
Noot: indien je als bedrijf eigenaar bent van een woongebouw, kan je ook genieten van de premies van de netbeheerder voor woningen.