Verwarmen en koelen

Door eens goed te onderzoeken hoe u het bedrijfsgebouw verwarmt en koelt, kunt u nog veel kosten besparen. Zie hieronder enkele tips die u daarbij helpen en schakel voor praktisch advies en expertise de partners van Samen Klimaatactief in.

Aanvraag voor:

Zet de verwarming lager of uit

Uit de praktijk blijkt dat de verwarming in bedrijfsgebouwen vaak onnodig aan staat. Bijvoorbeeld doordat diegene die de verwarming aan heeft gezet, vergeet om deze weer uit te zetten. De situatie kan voorkomen worden door de radiatorknoppen of de thermostaat beter zichtbaar te maken of door een klokinstelling te installeren.. Door toenemend thuiswerken wordt het zinvol om medewerkers eventueel te hergroeperen en de klimaatregeling in niet-gebruikte kantoorgedeeltes drastisch te verlagen of zelfs uit te schakelen. Een temperatuurverlaging levert gemiddeld per graad Celsius een kostenbesparing van 6% op.

Kijk elk jaar de instellingen van de verwarming en koeling na

CV-ketels en airco’s worden ingesteld bij ingebruikname en daar blijft het vaak bij.  Echter, de activiteiten van uw bedrijf wijzigen zich in de loop der jaren (meer werknemers, ander ploegensysteem, openingsuren). Daarom moeten die toestellen minstens eenmaal per jaar opnieuw afgesteld worden. Dat kost enkel wat werkuren van een installateur. De gemiddelde besparing loopt op tot 9%.

Vervang versleten deurrubbers van koel- en vriescellen

Deuren van koel- en vriescellen sluiten niet altijd goed als gevolg van versleten deurrubbers. Vervang deze rubbers zodat de deuren weer goed sluiten en zo de koude binnen houden. Dat bespaart energie. Een slecht sluitende deur zal op jaarbasis 2 tot 5% meer energieverbruik geven.

Vraaggestuurd verwarmen, koelen en ventileren

Je kunt de ruimtes in een bedrijfsgebouw vraagafhankelijk regelen. Dat betekent dat warmte en koude alleen in die vertrekken wordt afgegeven waar mensen zijn en dat de hoeveelheid wordt aangepast aan de eisen voor die ruimte. Dit gaat op basis van aanwezigheidsdetectie en bij voorkeur in combinatie met een instelbare temperatuurregeling per vertrek. In de regeling kan tezelfdertijd de ventilatie per vertrek worden geïntegreerd. Bij nieuwbouw van een kantoor is dit zeker rendabel (terugverdientijd <5 jaar). Dit wordt uitermate interessant wegens toenemend post-Corona. thuiswerken.

Gebruik restwarmte of -koude

Energiebesparing kan makkelijk gerealiseerd worden door restwarmte of -koude te hergebruiken. Bijvoorbeeld van het ene bedrijfsgebouw voor het andere. Of van de zuidgevel naar de voorgevel (winter) of omgekeerd (zomer). Of de restwarmte van een productieproces voor het verwarmen van een gebouw. Plaats dan bijvoorbeeld een warmtewisselaar in een afvoerkanaal naar buiten, zodat de warmte gebruikt kan worden om de ruimtes te verwarmen of blaas de warme lucht direct de te verwarmen ruimtes in.

Liggen de afvoer- en de aanzuigkanalen van de drooglucht dicht bij elkaar, plaats dan een kruisstroomwarmtewisselaar zodat de warmte uit de afvoer overgedragen kan worden op de centrale luchttoevoer van de droger. Ook warmte die vrijkomt door het koelen van producten kan ergens anders in het gebouw nuttig gebruikt worden voor ruimteverwarming of sanitair warmwater.

Uw bedrijf ook hier?
Developing sustainable technical installations for your building
Uw energietransitie… met garanties en zonder zorgen!
Transforming your building into a future proof asset
Meer comfort met minder energieverbruik
Hoogwaardige systemen voor daglichttoetreding, ventilatie- en klimaatregeling, rookbeheersing en gebouwbeveiliging
Draag bij aan de transitie naar hernieuwbare energie!
Afrekenen van collectieve warmte en koude zonder zorgen