Kamp C zet circulair Vlaanderen op de kaart

Wat is er zo uniek aan circulair bouwen? En hoe slaagt ’t Centrum erin om als eerste circulair gebouw van Vlaanderen de bakens te verzetten? Vijf experts lichten toe.

Innovatief proces

Sofie Torfs over circulaire aanbesteding

Kamp C introduceert de circulaire aanbesteding in de bouwsector. We dagen hierbij de markt uit om in een consortium tot innovatieve, circulaire bouwoplossingen te komen. De weg naar zo’n innovatief, duurzaam bouwproces, waarbij maximaal wordt ingezet op hergebruik en energie-efficiëntie, leggen we samen af. Ook dat is uniek: Kamp C heeft als de bouwheer een volkomen transparante, intense samenwerking met alle partners van het winnend consortium.” 

– Sofie Torfs, projectverantwoordelijke Kamp C

Innovatieve toepassingen

Joeri Beneens over circulaire materialen

“Bij een circulair bouwproject kies je van bij de start voor materialen die zolang mogelijk in de kringloop blijven. Het komt erop neer om materialen te gebruiken die zo lang mogelijk hun waarde behouden en over de volledige levensduur een minimale impact hebben op het milieu. In ’t Centrum illustreert de gevelbekleding hoe we aan recuperatie en hergebruik van bestaande materialen doen. De planken ervan zijn, net als de trap, afkomstig van andere gebouwen en krijgen nu een tweede leven. Om ze klaar te maken voor hergebruik, werkten we samen met arbeiders uit de sociale tewerkstelling. Dat sociale aspect vinden we belangrijk.”

– Joeri Beneens, zaakvoerder van aannemer Beneens

Teun Depreeuw over de ‘Total Value Wall’

“Circulair moet volgens mij meteen ook bio-ecologisch zijn en ’t Centrum toont dat goed aan. Zo hebben de groene buitenmuren van ’t Centrum ook circulaire kwaliteiten. Ze zorgen voor een natuurlijke isolatie, een groene bouwschil, én zuiveren het ‘grijs’ water, afkomstig van lavabo’s en douchecellen. De muren zijn als het ware verticale waterzuiveringsstations die hergebruik toelaten, bijvoorbeeld om planten te voeden.”

–  Teun Depreeuw, zaakvoerder Muurtuin

Sarah Theeuws over het demonteerbare gebouw

De keuze van afmetingen, materialen en bouwtechnieken zijn een schoolvoorbeeld van circulair bouwen. Een grid van 5 meter op 5 is ideaal voor kantooromgevingen. Zo krijg je een zo groot mogelijke overspanning met zo weinig mogelijk kolommen. De gridstructuur werd gebouwd met hout en zorgt zo voor drie keer minder koolstofemissies dan een betonnen structuur. Tot slot kozen we ervoor het grid niet permanent te verankeren. Het gebouw kan zo bijzonder snel gezet én gedemonteerd worden.”

– Sarah Theeuws, architecte bij West Architectuur

Rob van Dun over het innovatief beheerplatform

“Het beheerplatform dat we voor ’t Centrum ontwikkelden, wordt gebruikt om het water- en energieverbruik te monitoren en te beperken. Het houdt rekening met de bezettingsgraad van het gebouw en met weersvoorspellingen en is dus in vergelijking met een klassiek gebouwbeheersysteem heel wat intelligenter. Daarenboven is ook het beheerplatform even moduleerbaar als ’t Centrum zelf.”

– Rob van Dun, zaakvoerder bij Calculus

Beeld: Total Value Wand. Copyright Jasmien Smets & Kamp C. Met toestemming van Provincie Antwerpen/Kamp C