“Biogebaseerde bouwmaterialen gaan verder dan een prijsvraagstuk”

Claire Dewispelaere, zaakvoerder van Sidati, geeft een inkijk in haar visie op biogebaseerde bouwmaterialen.

Met biogebaseerde bouwmaterialen kan het volgens Dewispelaere in de bouwsector anders. “Zo’n materialen zijn veel fijner in gebruik. Ze zijn aangenaam in handeling, aangenaam in plaatsing. De gezondheid van de mensen die in het huis wonen, maar ook de gezondheid van de mensen die het plaatsen, zijn belangrijke voordelen.”

Bij velen leeft misschien nog het idee dat daar een prijskaartje tegenover staat. “De prijsvraag wordt nog altijd gesteld”, begint Dewispelaere. “Maar we zijn op dit moment zeker in staat om dat te weerleggen. Het is niet zozeer een prijsvraag, want ik ben ervan overtuigd dat we op het einde van de rit zeer concurrentieel zijn.” Dat is ook omdat er meer bij komt kijken dan enkel de prijs. “Bij een particuliere woning gaat het niet zozeer over wat de kostprijs is, maar over hoe je je woning wilt zetten en wat de prioriteiten zijn. Denk maar aan die voordelen over gezondheid, recycleerbaarheid en dergelijke.”

Bovendien worden de vragen naar biogebaseerde materialen ook gerichter. “Je voelt meer en meer dat alle partijen de vraag stellen waar de producten vandaan komt.” Biogebaseerde materialen, die kunnen gewoon lokaal, op onze Belgische akkers, groeien. “Als we nu een streekproduct kopen zou dat absoluut een meerwaarde kunnen zijn.”

Wil je meer weten over biogebaseerde bouwmaterialen? Beluister dan zeker de podcast hieronder:

https://app.springcast.fm/player/episode/68211?theme=custom

Beeld: zijgevel The Exploded View Beyond Building op Kamp C – copyright Kamp C en Tom Cornille, met toestemming van Provincie Antwerpen/Kamp C.