Jan Jaeken - 13 juni 2022

Stad Antwerpen steunt projecten voor hernieuwbare energie en fossielvrije verwarming in appartementsgebouwen

70% van de gezinnen in Antwerpen woont in een appartement. Appartementsgebouwen zijn dus een belangrijke schakel in de energietransitie. Daarom lanceert Stad Antwerpen nu een thematische oproep voor projecten in appartementen die gebouwd werden voor 2014. Het gaat om projecten die inzetten op hernieuwbare energie in een combinatie met warmtepompen en eventueel andere duurzame technieken.

Wie kan een project indienen?

De oproep is gericht op (mede-)eigenaren, verenigingen van mede-eigenaren en syndici van Antwerpse appartementsgebouwen die gebouwd werden voor 2014. Zij kunnen samen met een of meerdere technische partners, zoals een studiebureau, een project indienen. Contacteer Samen Klimaatactief indien je partners zoekt.

Twee subsidies bij een gunstige haalbaarheidsstudie

Projecten doorlopen twee fases: de studie- en de realisatiefase. Tijdens de studiefase voeren de partners binnen het jaar een haalbaarheidsstudie uit voor de specifieke (combinatie) van technieken die ze wensen te realiseren. Een project kan hiervoor maximaal 6000 euro subsidie ontvangen.

Projecten die een gunstige haalbaarheidsstudie én een investeringsengagement van de (buitengewone) algemene vergadering van de meergezinswoning voorleggen, stromen automatisch door naar de realisatiefase. Hiervoor kan een project maximaal 24.000 euro ontvangen. Het project moet gerealiseerd zijn binnen de 3 jaar.

Projecten indienen kan tot en met 30 september 2022.

Alle informatie over deze investeringsoproep en hoe je een project kan indienen, vind je hier op de website Antwerpen voor Klimaat.

Je kan met alle vragen steeds terecht op duurzame.stad@antwerpen.be

Samen Klimaatactief ondersteunt dit initiatief.

Foto: copyright Getty Images, via Stad Antwerpen