Jan Jaeken - 23 augustus 2021

Provinciehuis Antwerpen voorbeeld van duurzaamheid

Ook het nieuwe provinciehuis is duurzaam: hoogwaardig geïsoleerde gevels, verwarming en koeling met behulp van geothermie, zonnepanelen op het dak en gebruik van regenwater voor sanitaire voorzieningen.

Op de ondergrondse parking ligt een intensief groendak als onderdeel van een gloednieuwe tuin. Het onderhoud gebeurt ecologisch, zonder gebruik van pesticiden en met slim gekozen beplanting.

De verwarming en koeling van het provinciehuis gebeurt via een BEO-veld, gekoppeld aan betonkernactivering, CO2-monitoring in de kantoorruimtes en een geavanceerd thermostaatsysteem. Het BEO-veld zorgt ervoor dat in de zomer de overtollige warmte in de grond wordt opgeslagen en in de winter weer wordt afgegeven. Tijdens diezelfde winter gaat de koude de grond in wordt in de zomer afgegeven om het gebouw te koelen.

Ook de driehoekige ramen dragen bij tot een laag energieverbruik. De gevel is maar voor 40% beglaasd, om opwarming door zonnewarmte te verhinderen. Door de driehoekige ramen op hun punt te plaatsen, is er toch veel lichtinval tot diep op de werkvloer. Ook de hoge positie van de ramen – tot aan de plafonds – draagt daartoe bij.

Het provinciehuis behaalde een passiefcertificaat en voldoet aan de normen van BEN+. Als kers op de taart kreeg het ook een BREEAM-certificaat met score ‘Excellent’. BREEAM is wereldwijd een van de meest gebruikte standaarden voor het meten en vergelijken van het duurzaamheidsniveau van gebouwen.