Door: Jan Jaeken, 30 april 2018


Een voorbeeldproject van EPC – Universiteit Antwerpen

Universiteit Antwerpen gaat de volgende 9 jaar 26% besparen op de stroom- en gasfactuur van haar gebouwen in de Antwerpse binnenstad. Het gaat om leslokalen, kantoren, een bibliotheek, een sporthal, een cafetaria en een atelier, samen 62.000 m².

Daarvoor werd een EnergiePrestatieContract (EPC) met een Energy Services Company (ESCO) afgesloten. Die zal de ruime waaier aan maatregelen implementeren en de besparingen garanderen. De ESCO zal luchtgroepen uitrusten met frequentieomvormers en regelstrategieën optimaliseren. Verder worden de verlichtingsinstallaties vervangen door LED en intelligente sturingen. De hydraulische installatie wordt geoptimaliseerd met onder meer frequentiegestuurde circulatiepompen. Performantere thermostaatkoppen worden geïnstalleerd. De regeling van het gebouwbeheersysteem wordt geoptimaliseerd. Een

warmtekrachtkoppelinginstallatie levert warmte en elektriciteit. De jaarlijkse energiefactuur bedraagt momenteel ongeveer 350.000 euro exclusief btw.Om deze maatregelen te bekostigen, betaalt UA een vergoeding aan de ESCO. Die vergoeding ligt echter lager dan de kostenbesparing. Daardoor realiseert UA meteen een netto-kostenverlaging van meer dan 3%.

VEB heeft UA uitgebreid begeleid bij de totstandkoming van deze ESCO. VEB is een overheidsorganisatie die de gebouwen van de Vlaamse overheid mee helpt verduurzamen.

Heeft u interesse voor een soortgelijk initiatief? Neem dan zeker contact op met Samen Klimaatactief en kom in contact met diverse partners die soortgelijke EPC’s in uw eigen bedrijf kunnen faciliteren. De maatregelen worden terugbetaald uit de afgesproken besparingen.