Door: Jan Jaeken, 3 juli 2019


Oostende schakelt de zon in

In juli 2016 lanceerde Energiehuis EOS in samenwerking met Fluvius (toen nog Eandis) en de stad Oostende een ambitieus Energiezorgplan. Het doel van dat plan is om dankzij een mix van energiebesparende maatregelen en de opwekking van hernieuwbare energie het elektriciteits- en brandstofverbruik van de betroffen stadsgebouwen met 20 tot 25% terug te dringen, goed voor een totale CO2-reductie van 285 ton/jaar. “Het totale kostenplaatje van de ingrepen wordt geraamd op 2 miljoen euro. Dankzij de gerealiseerde energiewinsten wordt deze investering op 10 jaar tijd terugverdiend”, zegt Tom Germonpré, schepen voor energiebeleid en voorzitter van EOS.

 

In 2017 werd het dak van het stadhuis volledig gerenoveerd en voorzien van nieuwe dakisolatie. Na voltooiing van die werken werden er in 2018 314 fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak geplaatst. Elk paneel heeft een vermogen van 295 Wp, goed voor een totaal geïnstalleerd vermogen van 92,6 kWp. De installatie op het stadhuis zal naar verwachting ongeveer 85.000 kWh per jaar opbrengen, wat overeenkomt met 15% van het totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik van het stadhuis.

 

Op een scherm in de inkomhal van het stadhuis zal de actuele opbrengst, de totale opbrengst sinds de start van de installatie en de vermeden CO2-uitstoot getoond worden. Zo kunnen de Oostendenaars en bezoekers de productie van zonne-energie op het stadhuis mee volgen.

Geïnteresseerde gemeentebesturen contacteren eenvoudigweg hun lokale relatiebeheerder bij Fluvius.