Door: Jan Jaeken, 4 februari 2019


Antwerpse politietoren onder spanning gezet om gevel te beschermen

De bekende politietoren van architect Braem dateert uit de eind jaren vijftig en begin jaren zestig van de vorige eeuw. Het iconische gebouw was enkele jaren geleden aan dringende renovatie toe.

Vooral de corrosie van de ankers waarmee de natuurstenen gevelpanelen aan de betonstructuur waren bevestigd, was zorgwekkend. In plaats van alle panelen een voor een te verwijderen en na restauratie opnieuw op te hangen, een dure en omslachtige operatie, werd gekozen voor een eenvoudigere en ook goedkopere oplossing: kathodische bescherming.

Die techniek, die hier nog niet erg ingeburgerd is, bestaat in het aanbrengen van een klein beetje elektrische spanning aan de metalen verankeringsijzers. Door die constante stroom corroderen ze niet verder en worden de gevelpanelen en de achterliggende betonstructuur niet verder aangetast. De elektrische stroom wordt aangeleverd door zinken anodes die in de gevel werden verwerkt. De stroom voorkomt dat de ijzerionen van de ankers zich binden met de zuurstof uit de lucht en corrosie veroorzaken.  De anodes gaan minstens 20 jaar mee, maar doorgaans heel wat langer. Andere bekende gebouwen die gered werden dank zij kathodische bescherming, zijn de Boerentoren, het aquarium van de Antwerpse Zoo en de luchthaven van Zaventem. Renotec, een partner van Samen Klimaatactief, is overigens een van de bedrijven met ruime ervaring in deze techniek.