Handige rekentools en tips
helpen je klimaatneutraal
te ondernemen

Praktische tips voor energiebesparing kmo

Duurzaamheid staat steeds vaker bovenaan de ondernemersagenda. Het verkleinen van de impact op klimaatverandering is daarvan een belangrijk onderdeel. Door klimaatneutraal te ondernemen neem je 100% verantwoordelijkheid voor de eigen uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2. En dat levert niet alleen voordeel op voor het klimaat, maar ook voor de eigen portemonnee.

Wegwijzers energiebesparing

Als u meteen wilt weten hoe een besparingsmaatregel aan te pakken, kies dan hierna zeker een van de wegwijzers. U vindt er ook tips van specialisten over valkuilen en financieringsmogelijkheden. Ook leest u hoe een goede maatregel intern “verkocht” te krijgen en nog veel meer. De wegwijzers kan u daarenboven gemakkelijk downloaden en verspreiden. We passen ze ook geregeld aan met nieuwe informatie.

Bekijk hier de wegwijzers


CO2-voetafdruk calculator

Klimaatneutraal ondernemen begint met het inzichtelijk maken van waar je als onderneming uitstoot van CO2 veroorzaakt. De gratis CO2-voetafdruk calculator van Samen Klimaatactief biedt je dat inzicht. Geef aan hoeveel Kilowattuur stroom en gas je verbruikt en dan rolt daar een globale voetafdruk uit. Vanuit dat inzicht kun je starten met besparen.

Bereken hier uw CO2-voetafdruk


Terugverdientijden energiebesparende maatregelen

Besparen op energie betekent minder kosten én minder uitstoot van CO2. Wie wil dat nu niet? En wanneer je dan met sommige energiebesparende maatregelen ook nog niet eens hoeft te investeren en toch gaat besparen wordt het helemaal interessant. Ontdek in ons overzicht wat de terugverdientijden zijn van effectieve maatregelen en pas ze toe binnen je eigen onderneming.

Bekijk hier de terugverdientijden


Brandstof besparen

Op Samen Klimaatactief is een rekentool te vinden die je laat zien hoeveel euro je op brandstofkosten kunt besparen door je bandenspanning op peil te houden en zuiniger te rijden. Deze tool geeft aan wat je kunt besparen in euro’s en hoeveel CO2-reductie dat dan oplevert.

Bespaar op uw brandstofkosten


Verlichtingstoets

In sommige ondernemingen is verlichting verantwoordelijk voor wel 70% van de elektriciteitskosten. Veel ondernemers weten nog niet hoe makkelijk het is om die kosten te verminderen. In de verlichtingstoets van Samen Klimaatactief beantwoord je enkele vragen met ja of nee en dan weet je meteen wat jezelf kunt besparen.

Doe de verlichtingstoets


Subsidiewijzer

Onze overheden bieden ondernemers diverse subsidies voor energiebesparing en duurzame opwekking. Deze subsidies bieden financieel voordeel en verlagen uw kosten. Dat maakt het extra interessant om energiebewuste maatregelen te nemen. Nochtans maken heel wat bedrijven geen gebruik van deze steun. Jammer. Daarom hebben we de belangrijkste subsidieregelingen voor u op een rijtje gezet in deze subsidiewijzer.

Bekijk de subsidiewijzer