Door: Jan Jaeken, 13 februari 2018


Overal Zonnepanelen: nieuw initiatief van Vlaamse overheid

Burgers kunnen in Vlaanderen daken “nomineren” die in aanmerking komen om er zonnepanelen op te leggen. Burgers kunnen ook hun stem uitbrengen op reeds eerder genomineerde daken. Met deze tijdelijke actie “Overal zonnepanelen” wil de Vlaamse overheid mensen en bedrijven aanzetten om meer zonnepanelen te installeren.

De daken moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden, het mogen geen daken van privéwoningen of appartementsgebouwen zijn. Overheids- en bedrijfsgebouwen komen wel in aanmerking, net zoals gebouwen van sport- en cultuurverenigingen en de zorgsector.

De actie betekent niet automatisch dat de overheid met extra subsidies voor PV over de brug komt. Men rekent erop dat burgers en bedrijven zélf actie ondernemen om PV-panelen te plaatsen op de meest populaire daken.

Vandaag ligt er voor 2500MW aan PV-panelen op Vlaamse daken. Dat vermogen moet naar 3700MW tegen 2020. Overigens kent Vlaanderen na Duitsland het grootste aantal zonnepanelen per inwoner. Het initiatief wordt gecoördineerd door het Vlaams Energieagentschap (VEA). De actie loopt nog tot 18 maart.

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief