Door: Jan Jaeken, 1 juli 2019


Mechelen wint European Green Leaf Award in Oslo Duurzaamste stad van Europa in 2020

Stad Mechelen en het Ierse Limerick wonnen einde juni in Oslo de European Green Leaf Award 2020, een prestigieuze erkenning van de Europese Commissie voor steden die inzetten op duurzaamheid en levenskwaliteit.


Half april werden Mechelen (België), Lappeenranta (Finland) en Limerick (Ierland) genomineerd voor de European Green Leaf Award in de categorie van steden tot 100.000 inwoners. Mechelen was vorig jaar ook al finalist en belandde toen in de top 5. Maar nu is het gelukt: in 2020 is Mechelen de duurzaamste stad van Europa.


Nauw betrokken
Volgens de jury scoort Mechelen het sterkst op vlak van duurzame stedelijke mobiliteit, natuur, biodiversiteit, duurzaam landgebruik, afval en circulaire economie. Via bijvoorbeeld CityLab2800 worden ook externe partners betrokken bij het zoeken naar en vinden van slimme oplossingen voor stedelijke uitdagingen. Samen met Samen Klimaatactief focust de stad ook op de tertiaire sector en de lichte industrie.


Mechelen Klimaatneutraal is uitgegroeid tot een stadsbrede ambitie, met engagementen en projecten verspreid over veel domeinen en in samenwerking met heel wat partners binnen de stad. Enkele voorbeelden:

  • Mechelen focust op hernieuwbare energie. Het doel is om van 53.000 zonnepanelen naar 85.000 te gaan;
  • Mechelen investeert in fiets- en wagendelen. We volgen niet alleen de vraag op dat vlak, maar zetten er proactief op in;
  • Het herstellen, hergebruiken en delen van producten wordt aangemoedigd om voedsel- en materiaalafval te vermijden;
  • Verharding maakt plaats voor natuur en water. …

Prijzenpot
De winnaar van de EGLA krijgt 75.000 euro. Die zal de stad inzetten om nog meer duurzame initiatieven uit te rollen.

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief