Door: Samen Klimaatactief, 12 april 2016


10 tips voor energiebesparing in de gebouwde omgeving

1. Houd de warmte binnen
Door als ondernemer in de winter de winkel- of showroomdeur dicht te houden is tot 43% op (warmte)energiekosten te besparen. Klanten waarderen dit gedrag, er is minder tocht in de winkel en minder omgevingsgeluid van buiten. Bespaar zo tot wel €3000,- aan stookkosten! Meer informatie over duurzaam (ver)bouwen lees je hier.

2. Pas warmte-koudeopslag toe
Pas warmte-koudeopslag in de bodem toe. Investeringen kunnen in bepaalde gevallen binnen 5 jaar worden terugverdiend. Klik hier om meer te leren over het zelf opwekken van duurzame energie.

3. Isoleren
Isoleer de muren, daken en vloeren van je gebouw. Hiermee voorkom je warmteverlies en bespaar je direct op energiekosten. Kijk hier om meer te lezen over het isoleren van je gebouwen.

4. Creëer inzicht in energieverbruik
In sommige gevallen wordt tot 30% van het energieverbruik verspild doordat in de nacht nog apparaten staan te branden die door niemand bediend worden. Creëer inzicht in je energieverbruik en zet apparaten uit of gebruik een tijdschakelaar voor tijden dat in je gebouw niemand aanwezig is. Meer informatie over het creëren van inzicht in je energieverbruik vind je hier.

5. Warmteterugwinning
Reduceer verlies van warmte bij ventilatie. Het is mogelijk gebalanceerde ventilatie toe te passen met warmteterugwinning. Lucht wordt wel ververst, maar de energie gaat niet verloren.

6. Verlichting
Zorg voor voldoende toegang van daglicht op de werkvloer. En pas daarnaast technieken als bewegingsdetectie en daglicht afhankelijke verlichtingsmogelijkheden toe. Klik hier voor nog meer tips voor energiebesparing op verlichting.

7. Waterbesparing
Beperk het verbruik van warm water door waterbesparende apparatuur te gebruiken zoals luchtmengers en thermostaatkranen.

8. Zonneboiller plaatsen
Door een zonneboiler te plaatsen op je bedrijfsgebouw wordt water gratis opgewarmd en bespaar je automatisch op aardgasverbruik.

9. Hoogrendementsketel
Door een hoogrendementsketel aan te schaffen bespaar je direct op aardgasverbruik door een verbeterde energy-efficiency.

10. Verander van energieleverancier
De ene energieleverancier is de andere niet. De een biedt groene stroom en groen gas aan en de ander niet. Ook zijn er energieleveranciers die actief met je meedenken over energiebesparing of het zelf opwekken van duurzame energie. Klik hier voor meer informatie over groene energieleveranciers.

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief