Financiële diensten

De duurzame financiële dienstverlener

De ene financiële dienstverlener houdt meer rekening met duurzaamheidscriteria dan de andere. De Belgische banken hebben financiële producten ontwikkeld om investeringen in groene energie te ondersteunen. De meeste banken beschikken ook over specialisten om de voorgestelde projecten te beoordelen. Indien uw lokale bankcontact over onvoldoende kennis beschikt, vraag dan om een contact bij de gespecialiseerde afdeling.

De Europese en Vlaamse overheden hebben initiatieven genomen om ESCO’s beter bekend te maken bij KMO’s. ESCO (Special Purpose Companies) zijn meestal aparte vennootschappen of fondsen die investeringen in energie-efficiëntie met kredieten ondersteunen. Belangrijk: de terugbetaalcapaciteit wordt gebaseerd op de verwachte energiebesparingen en de looptijd van het krediet daarop afgestemd. Het is voor de ESCO dus van groot belang dat de voorgestelde besparingen daadwerkelijk gerealiseerd worden. Daarom worden op voorhand verificatieprocedures afgesproken. Afhankelijk van de gebruikte technieken en de complexiteit ervan doet u best een beroep op een onafhankelijk ESCO-specialist.

Een groeiend aantal techniekenleveranciers heeft financieringsmodi uitgewerkt. Zo kan u LED-lampen gewoon kopen of ze laten financieren door de LED-producent. U betaalt dan gedurende een vaste tijd (typisch 5-6 jaar) een vast bedrag per lamp en per jaar. Nadien worden de lampen uw eigendom. Ook bepaalde (operationele) leasevormen zijn mogelijk. Er wordt tegenwoordig ook geëxperimenteerd met het aanbieden van een vaste hoeveelheid licht (lux) voor x jaar. Het is dan aan de LED-leverancier om de juiste lampen te plaatsen en eventueel later te vervangen. Met de juiste financieringsvorm wordt de balans van uw onderneming niet belast met energie-investeringen, een belangrijk argument tegenover uw financieel directeur.

Sommige vastgoedspelers zijn volop bezig om soortgelijke fondsen op te zetten. Zij concentreren zich op energie-efficiency in de vastgoedsector.

Via de offertetool kan u voor elke gevraagde techniek of ondersteuning aanvinken of u financiering wenst of overweegt.

Wat zeggen anderen?

Febelfin, de sectororganisatie van de financiële sector,  stelt elk jaar een duurzaamheidsrapport op. Het rapport behandelt 22 thema’s die het hart van het Belgische bankwezen en de samenleving raken. Klik hier om het duurzaamheidsrapport te consulteren en te verifiëren hoe goed uw bank het doet op duurzaamheidsniveau.

Verzekeringen

Naast bankieren wilt u ook uw duurzame energie-installaties (zoals zonnepanelen) goed verzekerd hebben. Daar zijn de nodige specialisten voor. Vraag de experts van Samen Klimaatactief eens naar de producten en diensten die zij aanbieden om een duurzamer economie mogelijk te maken.

Vraag een offerte aan

jan.jaeken@samenklimaatactief.be,
jan.jaeken@samenklimaatactief.be,jeroen.vandevelde@belfius.be,huibert@derksbedrijfswagens.nl,

Belfius Smart City en Smart Company Awards 2017 toegekend

Op 16 mei laatstleden heeft Belfius liefst zes Awards toegekend voor Smart Cities, Smart Companies en Smart Care en met als kers op de taart de publieksprijs. Concepten als Smart Energy en Smart Care beginnen nu wel echt te leven bij steden, gemeenten en ondernemingen. Er moesten niet minder dan 185 inzendingen geëvalueerd worden. Samen Klimaatactief was erbij.

Kathryn Myronuk van Singularity University  gaf een keynote-lezing over exponentiële fenomenen in onze samenleving.

De projecten van de zes winnaars kan je hier nalezen.