Zet de verwarming lager of uit

Uit de praktijk blijkt dat de verwarming in bedrijfsgebouwen vaak onnodig aan staat. Bijvoorbeeld doordat diegene die de verwarming aan heeft gezet, vergeet om deze weer uit te zetten. De situatie kan voorkomen worden door de radiatorknoppen of de thermostaat beter zichtbaar te maken. Een temperatuurverlaging levert gemiddeld per graad Celsius een kostenbesparing van 6% op.

Verwarmen en koelen

Door eens goed te onderzoeken hoe u het bedrijfsgebouw verwarmt en koelt, kunt u nog veel kosten besparen. Zie hieronder enkele tips die u daarbij helpen en schakel voor praktisch advies en expertise de partners van Samen Klimaatactief in.

Kijk elk jaar de instellingen van de verwarming en koeling na

CV-ketels en airco’s worden ingesteld bij ingebruikname en daar blijft het vaak bij.  Echter, de activiteiten van uw bedrijf wijzigen zich in de loop der jaren (meer werknemers, ander ploegensysteem, openingsuren). Daarom moeten die toestellen minstens eenmaal per jaar opnieuw afgesteld worden. Dat kost enkel wat werkuren van een installateur. De gemiddelde besparing loopt op tot 9%.

Vervang versleten deurrubbers van koel- en vriescellen

Deuren van koel- en vriescellen sluiten niet altijd goed als gevolg van versleten deurrubbers. Vervang deze rubbers zodat de deuren weer goed sluiten en zo de koude binnen houden. Dat bespaart energie. Een slecht sluitende deur zal op jaarbasis 2 tot 5% meer energieverbruik geven.

Vraaggestuurd verwarmen, koelen en ventileren

Je kunt de ruimtes in een bedrijfsgebouw vraagafhankelijk regelen. Dat betekent dat warmte en koude alleen in die vertrekken wordt afgegeven waar mensen zijn en dat de hoeveelheid wordt aangepast aan de eisen voor die ruimte. Dit gaat op basis van aanwezigheidsdetectie en bij voorkeur in combinatie met een instelbare temperatuurregeling per vertrek. In de regeling kan tezelfdertijd de ventilatie per vertrek worden geïntegreerd. Bij nieuwbouw van een kantoor is dit zeker rendabel (terugverdientijd <5 jaar).

Gebruik restwarmte of -koude

Energiebesparing kan makkelijk gerealiseerd worden door restwarmte of -koude te hergebruiken. Bijvoorbeeld van het ene bedrijfsgebouw voor het andere. Of van de zuidgevel naar de voorgevel (winter) of omgekeerd (zomer). Of de restwarmte van een productieproces voor het verwarmen van een gebouw. Plaats dan bijvoorbeeld een warmtewisselaar in een afvoerkanaal naar buiten, zodat de warmte gebruikt kan worden om de ruimtes te verwarmen of blaas de warme lucht direct de te verwarmen ruimtes in.

Liggen de afvoer- en de aanzuigkanalen van de drooglucht dicht bij elkaar, plaats dan een kruisstroomwarmtewisselaar zodat de warmte uit de afvoer overgedragen kan worden op de centrale luchttoevoer van de droger. Ook warmte die vrijkomt door het koelen van producten kan ergens anders in het gebouw nuttig gebruikt worden voor ruimteverwarming of sanitair warmwater.


Novan Projects

Algemene Aannemingen

novanprojects@gmail.com

Bespaar hier

BuildEye

communicatie- en planningsplatform voor de bouwsector

info@build-eye.com

Bespaar hier

FINEO by AGC

Ontdek het beste in thermisch comfort

https://www.fineoglass.eu/nl/contact/

Bespaar hier

Viessmann

Voor de verwarming die bij uw onderneming past

Bel 02 712 06 66

Bespaar hier

 

Renotec

Vakmanschap en innovatie bij renovatie

Bel 014 86 60 21

Bespaar hier

Libreco

Professionele asbestverwijdering

info@libreco.be

Bespaar hier

 

Groep Van Roey

Bouwen met mensen

Bel 03 340 17 11

Bespaar hier

Daikin

Het perfecte klimaat met Daikin

 

Stuur ons
een e-mail

Bespaar hier

Inflights

Flying for valuable insights

Bel 02 808 44 40

Bespaar hier

Recticel

Feel good inside

Contacteer samyn.bert@recticel.com

Bespaar hier

EcoNation

Uw partner in daglicht

Bel 09 234 00 73

Bespaar hier