Financiële diensten

De duurzame financiële dienstverlener

De ene financiële dienstverlener houdt meer rekening met duurzaamheidscriteria dan de andere. De Belgische banken hebben financiële producten ontwikkeld om investeringen in groene energie te ondersteunen. De meeste banken beschikken ook over specialisten om de voorgestelde projecten te beoordelen. Indien uw lokale bankcontact over onvoldoende kennis beschikt, vraag dan om een contact bij de gespecialiseerde afdeling.

De Europese en Vlaamse overheden hebben initiatieven genomen om ESCO’s beter bekend te maken bij KMO’s. ESCO (Special Purpose Companies) zijn meestal aparte vennootschappen of fondsen die investeringen in energie-efficiëntie met kredieten ondersteunen. Belangrijk: de terugbetaalcapaciteit wordt gebaseerd op de verwachte energiebesparingen en de looptijd van het krediet daarop afgestemd. Het is voor de ESCO dus van groot belang dat de voorgestelde besparingen daadwerkelijk gerealiseerd worden. Daarom worden op voorhand verificatieprocedures afgesproken. Afhankelijk van de gebruikte technieken en de complexiteit ervan doet u best een beroep op een onafhankelijk ESCO-specialist.

Een groeiend aantal techniekenleveranciers heeft financieringsmodi uitgewerkt. Zo kan u LED-lampen gewoon kopen of ze laten financieren door de LED-producent. U betaalt dan gedurende een vaste tijd (typisch 5-6 jaar) een vast bedrag per lamp en per jaar. Nadien worden de lampen uw eigendom. Ook bepaalde (operationele) leasevormen zijn mogelijk. Er wordt tegenwoordig ook geëxperimenteerd met het aanbieden van een vaste hoeveelheid licht (lux) voor x jaar. Het is dan aan de LED-leverancier om de juiste lampen te plaatsen en eventueel later te vervangen. Met de juiste financieringsvorm wordt de balans van uw onderneming niet belast met energie-investeringen, een belangrijk argument tegenover uw financieel directeur.

Sommige vastgoedspelers zijn volop bezig om soortgelijke fondsen op te zetten. Zij concentreren zich op energie-efficiency in de vastgoedsector.

Via de offertetool kan u voor elke gevraagde techniek of ondersteuning aanvinken of u financiering wenst of overweegt.

Wat zeggen anderen?

Febelfin, de sectororganisatie van de financiële sector,  stelt elk jaar een duurzaamheidsrapport op. Het rapport behandelt 22 thema’s die het hart van het Belgische bankwezen en de samenleving raken. Klik hier om het duurzaamheidsrapport te consulteren en te verifiëren hoe goed uw bank het doet op duurzaamheidsniveau.

Verzekeringen

Naast bankieren wilt u ook uw duurzame energie-installaties (zoals zonnepanelen) goed verzekerd hebben. Daar zijn de nodige specialisten voor. Vraag de experts van Samen Klimaatactief eens naar de producten en diensten die zij aanbieden om een duurzamer economie mogelijk te maken.


Novan Projects

Algemene Aannemingen

novanprojects@gmail.com

Bespaar hier

BuildEye

communicatie- en planningsplatform voor de bouwsector

info@build-eye.com

Bespaar hier

FINEO by AGC

Ontdek het beste in thermisch comfort

https://www.fineoglass.eu/nl/contact/

Bespaar hier

Viessmann

Voor de verwarming die bij uw onderneming past

Bel 02 712 06 66

Bespaar hier

 

Renotec

Vakmanschap en innovatie bij renovatie

Bel 014 86 60 21

Bespaar hier

Libreco

Professionele asbestverwijdering

info@libreco.be

Bespaar hier

 

Groep Van Roey

Bouwen met mensen

Bel 03 340 17 11

Bespaar hier

Daikin

Het perfecte klimaat met Daikin

 

Stuur ons
een e-mail

Bespaar hier

Inflights

Flying for valuable insights

Bel 02 808 44 40

Bespaar hier

Recticel

Feel good inside

Contacteer samyn.bert@recticel.com

Bespaar hier

EcoNation

Uw partner in daglicht

Bel 09 234 00 73

Bespaar hier