Wanneer: 28 mei 2018


Sterk aanbevolen: Antwerpen zoekt slimme oplossingen om lokale energie op te wekken

Stad Antwerpen wil veel meer megawatts in de stad zelf laten opwekken. Daarvoor doen ze een beroep op ondernemingen en ook bewoners.

Wat zoekt iniatiefnemer Stadslab2050 precies?

Slimme oplossingen, heel wat bedrijven zitten met slimme oplossingen. Die variëren van micro-grids, over batterij-opslag, auto’s of bedrijfsvoertuigen koppelen aan het energienet, sturen van de energievraag, nieuwe manieren van energie opwekken, virtuele powerplants, … zelfs nieuwe verdienmodellen ziet Stadslab2050 heel graag komen. Het is tijd om heel wat van deze nieuwe oplossingen ook in een levend labo als de stad Antwerpen te gaan testen. We zijn ook op zoek naar plaatsen en gebruikers waar men slimme technologieën kan testen. Dit gaat van grote dakoppervlakken (zonnedaken of zonnegevels) over plaatsen die als ‘energiehub’ kunnen dienen (denk aan cultuurhuizen, scholen, …). Maar ook bedrijventerreinen of kantoorgebouwen kunnen zeker een rol spelen. Vaak zijn ze ideaal omdat ze een ‘complementair’ gebruiksprofiel hebben ten opzichte van woningen. Het kantoor moet ’s avonds geen warmte of energie produceren voor zichzelf, maar kan het dan doorgeven aan de buurt.

De Stad zorgt voor heel wat ondersteuning: begeleiding om een idee tot een concreet projectvoorstel uit te bouwen, partijen bij elkaar brengen, financiële ondersteuning etc.

Praktisch

Op 31 mei en 8 juni, in de voormiddag (9u30-12u30) organiseert Stadslab2050 2 workshops waar ze de eerste ideeën en de juiste personen met mekaar proberen te verbinden. Deze workshops gaan door in de Watt – toren, Mechelsesteenweg 271, Antwerpen.

Inschrijven en meer info via deze link.

Sterk aanbevolen!