Volg hier het energiepad voor de horeca

Waarom zou u als horeca-ondernemer eigenlijk aandacht voor energie hebben? Omdat u uw zuurverdiende centen niet wilt weggooien aan “onnodige” energie-uitgaven?  In de horeca levert die maatregelen echter vaak ook voordelen op voor uw klanten en dus ook uw business, bvb. minder storende keukenluchtjes in de zaal door een goede klimaatregeling.  Energiemaatregelen hebben dus meer impact dan enkel een lagere energiefactuur.

Wacht niet en start vandaag al met besparen door hieronder uw energiepad te volgen.

Waar wordt binnen mijn horecazaak energie verbruikt?

Door het energieverbruik van uw horecazaak  in kaart te brengen, komt u snel te weten welke energieverbruikers u als eerste dient aan te pakken. Er zijn diverse eenvoudige of uitgebreide tools die inzicht geven in uw energieverbruik. In Stap 2 vindt u een begeleid overzicht van de maatregelen die u kan nemen. U kan op Samen Klimaatactief ook gemakkelijk en gratis de eigen CO2-voetafdruk berekenen.  Voor een uitgebreide en professionele CO2-berekening neemt u best contact op met de experts voor CO2-berekening.


Hoe bespaar ik op het energieverbruik van mijn horecabedrijf?

Vervolgens gaat u uw energieverbruik reduceren. Ontdek de innovatieve oplossingen bij de bespaarmaatregelen hieronder en vraag de partners van Samen Klimaatactief naar de mogelijkheden. Horeca Vlaanderen heeft een aanbod voor horeca-bedrijven uitgewerkt voor enkele specifieke technieken: LED-verlichting met bijhorende timers en aanwezigheidssensoren, radiatorfolie en  buisiolatie.


Hoe kan ik zelf duurzame energie opwekken?

De energie die u na de genomen reductiemaatregelen nog nodig heeft, kunt u eventueel ook zelf duurzaam opwekken door gebruik te maken van bijvoorbeeld de zon, de wind of biomassa. Horecabedrijven zijn daarvoor zeer geschikt omdat ze doorgaans over relatief veel dakoppervlak voor zonnepanelen of microwindturbines beschikken. In hotels zijn warmtekrachtkoppelingsinstallaties (WKK) terecht heel populair. Een WKK produceert immers zowel elektriciteit als warmte voor ruimteverwarming, sanitair warmwater of het zwembad.  Onderzoek samen met de duurzame energiepartners van Samen Klimaatactief hoe u dit voor uw bedrijf kunt realiseren. U kan natuurlijk ook een aankoopcontract voor groene stroom afsluiten met een van de op deze website vermelde energieleveranciers.


Waarmee compenseer ik (nog) niet te reduceren CO2-uitstoot?

U kan (nog) niet te reduceren uitstoot van CO2 van bijvoorbeeld uw verwarmingsinstallatie (maar ook van uw wagenpark of vliegreizen) compenseren via hierin gespecialiseerde partners.  U treft hier > meer informatie over CO2-compensatie. Voor grote internationale ondernemingen is het een voordeel dat hun personeel in CO2-lage hotelfaciliteiten kan overnachten.


Hoe communiceer ik de genomen stappen met mijn stakeholders?

Klanten, medewerkers en andere belanghebbenden zoals buurtbewoners kunnen de door u genomen stappen naar energiebewust ondernemen pas waarderen wanneer ze ervan weten. Communiceer daarom over uw energie-realisaties. Daarnaast creëert u door effectieve communicatie een unieke positionering in uw markt. Een vermelding op uw website is evident, maar er kan veel meer gebeuren. Maak daarom gebruik van ons communicatieplan en vraag de partners van Samen Klimaatactief naar hun communicatieve mogelijkheden.