Door: Jan Jaeken, 9 november 2020


Isoleren is sleutelwoord om appartementen Parijsklaar te maken

Om tegen 2050 de Europese energiedoelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen, moeten bijna alle Belgische woningen en appartementen onder handen worden genomen. Concreet gaat het om meer dan 3,5 miljoen huizen en appartementsgebouwen die hetzij gesloopt en herbouwd zouden moeten worden, hetzij energetisch verbeterd om binnen 30 jaar een berekend energieverbruik van minder dan 100 kWh /m²/jaar (voor Vlaanderen en Brussel) of 85 kWh/m²/jaar (voor Wallonië) te halen. Isoleren of na-isoleren van daken, muren en vloeren zijn de meeste efficiënte en de financieel meest interessante ingrepen.

 

 

De uitdagingen op het vlak van de verbetering van de energieprestaties van ons woningbestand zijn voor alle 3 de gewesten enorm te noemen. Zo blijkt uit de Isolatiebarometer 2020 van Recticel Insulation, die de energieprestaties van het huidige Vlaamse, Brusselse en Waalse woonbestand naast elkaar legde.

  • Eind 2019 lag in Vlaanderen de gemiddelde energiescore voor een appartement op 290 kWh/m²/jaar (C-label). Slechts 4% van de appartementen haalde het tegen 2050 beoogde A-label (gemiddelde energiescore van 100 kWh/m²/jaar of beter).
  • In Wallonië bedroeg in 2019 de gemiddelde energiescore van een woning – huizen en appartementen samen – , 459 kWh/m²/jaar oftewel een F-label. Slechts 1,1% van alle Waalse woningen (0,2% van de huizen en 2,3% van de appartementen) behaalde een PEB-score van 85 kWh/m²/jaar en draagt dus nu al het geambieerde A-label.
  • Slechts 8,91% van de appartementen van de 259.875 Brusselse wooneenheden waarvoor tussen mei 2011 en januari 2020 een EPB-certificaat werd opgesteld, scoorde een label C + of beter, wat de Brusselse vertaling is voor een maximale gemiddelde energiescore van 100 kWh/m²/jaar.

Samen komt het erop neer, dat in België 95% van alle appartementen nog niet voldoen aan de energieambities 2050. Dat is bijna het volledige Belgische woongebouwenbestand.

Voor een aantal van deze appartementen is sloop en heropbouw wellicht de beste oplossing. In Vlaanderen bestaat daarvoor trouwens een sloop- en heropbouwpremie.

Voor de meeste appartementen is een energetische renovatie echter de beste oplossing. Doorgedreven isolatie van dak, muren, vensters en vloer brengen het meest op.

Voor meer informatie, surf naar www.isolatiebarometer.be
Daar vind je ook een uitgebreide whitepaper.

 

Foto: Tom Linster, courtesy Recticel Insulation

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief