Door: martijn, 16 december 2019


EPC-certificaat voor gemeenschappelijke delen flatgebouwen verplicht vanaf 2022

Vanaf 1 januari 2022 moeten alle flatgebouwen over een EPC-certificaat (EnergiePrestatieCertificaat) van de gemeenschappelijke delen beschikken. Eigenaars moeten immers weten wat de staat is van die gemeenschappelijke delen en hoe ze die energetisch kunnen verbeteren. Die verplichting staat los van verkoop of verhuur van het gebouw.


Welke onderdelen behoren eigenlijk tot de gemeenschappelijke delen?

Dat zijn de buitenmuren, het dak, de vloer. Ook de ramen, deuren, verlichting van gemeenschappelijke delen en collectieve verwarmingssystemen en warmwatersystemen horen daarbij, evenals gegevens over zonne-energie-installaties. Eigenlijk alles waarover eigenaars gemeenschappelijk moeten beslissen.

 

Het EPC-certificaat moet door een erkende energiedeskundige Type A opgesteld worden. Het certificaat is 10 jaar geldig en mag al twee jaar op voorhand opgemaakt worden, dus vanaf januari 2020. Als de gemeenschappelijke delen later grondig gewijzigd worden, moet er een nieuw certificaat opgesteld worden.

Voor nieuwbouwappartementen gaat de verplichting in 10 jaar na het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunning.

Deze maatregel kadert in een groter geheel: door onze gebouwen meer energie-efficiënt te maken, stoten ze immers minder CO2 uit.

Voor meer informatie op energiesparen.be/epc

Contacteer alvast een van de energiedeskundigen die u zeker kunnen helpen op onze website.

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief