In 5-stappen
energiebewust ondernemen

5-Stappenplan

Waar wordt binnen mijn bedrijf energie verbruikt?

Door het energieverbruik van uw organisatie of een specifiek product in kaart te brengen, creëert u bewustwording en inzicht. Met die gegevens kunt u vervolgens een eigen CO2-voetafdruk berekenen. Doet u dat periodiek dan maakt dat ook direct besparingsmaatregelen zichtbaar. U kunt op het Klimaatplein gratis uw eigen CO2-voetafdruk berekenen. Voor een meer uitgebreide en professionele berekening kunt u contact opnemen met de experts voor CO2-calculatie of met deze tools die u inzicht geven in uw energieverbruik.


Hoe bespaar ik op het energieverbruik van mijn onderneming?

Vervolgens gaat u uw energieverbruik reduceren. Ontdek de innovatieve oplossingen bij de volgende rubrieken en vraag de daarbij genoemde partners van het Klimaatplein naar de mogelijkheden. U kunt ook gestructureerd aan de slag met CO2-reductie door gebruik te maken van de CO2-Prestatieladder.


Hoe ga ik zelf duurzame energie opwekken?

De energie die u na genomen reductiemaatregelen nog nodig heeft kunt u, door gebruik te maken van bijvoorbeeld de zon, de wind of biomassa, zelf (of samen met anderen op uw bedrijfsterrein) duurzaam opwekken. Onderzoek samen met de duurzame energiepartners van het Klimaatplein hoe u dit voor uw organisatie kunt realiseren. Ook is het mogelijk om via de op deze website genoemde energieleveranciers al direct zelf groene energie in te kopen.


Waarmee compenseer ik (nog) niet te reduceren CO2-uitstoot?

Door (nog) niet reduceren uitstoot van CO2 van bijvoorbeeld uw wagenpark of vliegreizen te compenseren neemt u hier toch 100% verantwoordelijkheid voor. U treft hier meer informatie en de betreffende partners van het Klimaatplein voor CO2-compensatie.


Stap 5

Communicatie

Hoe communiceer ik de genomen stappen met mijn stakeholders?

Klanten, medewerkers en andere belanghebbenden kunnen de door u genomen stappen naar energiebewust ondernemen pas waarderen wanneer ze ervan weten. Communiceer daarom en inspireer anderen om uw voorbeeld te volgen. Daarnaast creëert u door effectieve communicatie een unieke positionering in uw markt. Maak gebruik van ons communicatieplan en vraag de partners van het Klimaatplein naar hun communicatieve mogelijkheden.