Jan Jaeken - 22 juni 2021

De Stokerij over het nut van energiecoaching

De Stokerij was blij verrast door de professionaliteit van de energiecoach van de Stad Gent. Ontdek hier hun verhaal.

De naam van de charmante brasserie De Stokerij in ’t Patershol zegt het al: hier ‘stoken’ ze wellicht veel om het beschermde gebouw uit de middeleeuwen op de juiste temperatuur te brengen of te houden. Toen eigenaar David Claes hoorde dat de Stad Gent energiecoaching aanbiedt aan ondernemingen, maakte hij meteen een afspraak.

David: “Waarom niet? Het kost je praktisch niets, zeker niet als je dat vergelijkt met wat een energiescreening normaal kost. Ik was blij verrast door de professionaliteit van de energiecoach. Hij weet er echt gigantisch veel van en kan het nog eens goed uitleggen ook. Hij geeft heel concreet aan hoeveel je kan besparen bij een bepaalde aanpassing. Je weet dus perfect waar je aan toe bent. Je kiest dan nog zelf hoe ver je daarin gaat natuurlijk.”

Warmtemetingen

De meeste zaakvoerders hebben vaag wel een idee van wat er beter kan op energievlak. Toch komen er bij elke screening verrassingen boven. David: “Ik was heel gefascineerd door de warmtemetingen. Via een toestel meet de energiecoach waar er warmte ontsnapt. Dat zie je in oranje op de beelden. We zagen dat er in onze kelder te veel warmte bleef hangen. Daar staan heel wat motorblokken te draaien van de koelkasten en diepvriezer. De warmte die hiervan vrijkomt, kon niet genoeg ontsnappen. Daarom hebben we gaten in de muren laten maken, met blazers die de warmte rechtstreeks naar buiten leiden. Dat was geen sinecure want om die gaten te mogen maken, moest de Dienst Monumentenzorg ons eerst toestemming geven.”

Extra energietips

Naast tips voor ingrijpende veranderingen, kreeg De Stokerij ook een aantal makkelijk uit te voeren energiebesparende tips mee. “Kleine, handige tips die je zo kan toepassen en die op jaarbasis toch een verschil maken op je rekening. Zo hebben we onze vloerverwarming beter afgesteld. ’s Avonds schakelen we ons koffieapparaat volledig uit. Tijdens onze sluitingsdagen leggen we zelfs onze drankfrigo’s af. In de diepvries hebben we plastieken lamellen gehangen. Als je nu de diepvries opent, ontsnapt de koude niet meer zo snel. Ook kregen we de tip om koeltoestellen iets meer ‘ademruimte’ te geven door ze bijvoorbeeld iets verder van de muur te plaatsen. Zo kunnen ze beter ventileren. Een kleine ingreep waardoor je niet onnodig verbruikt.”

Een aantal opmerkingen had David verwacht: “Iets typisch voor restaurants is het probleem met de luchtstroom. De dampkap trekt alle warmte uit het restaurant weg in de winter. We kregen als tip een ander dampkapsysteem aan te schaffen waarbij de luchtcirculatie in de keuken blijft. Heel interessant maar uit plaatsgebrek blijft dit voorlopig nog even on hold. Dat we beter overal LED-verlichting zouden plaatsen, was ook geen verrassing. We hebben dit karwei nog maar net achter de rug in zusterrestaurant Multatuli en ik moet zeggen: het is een serieuze investering. Dat komt hier ook nog, maar ook dat moet voorlopig nog even wachten.”

Energiecoaching is een aanrader

David vindt de energiecoaching een echte aanrader: “Ik wil efficiënt werken op alle vlak, niet alleen op financieel vlak maar ook als het over ons voedsel en ons verbruik gaat. Het is trouwens ook goed voor het milieu. Welke score ik zou geven aan de coach? Een 9 op 10. Ze zijn onze energie nog aan het monitoren en hij moet nog eens terugkomen om die te bespreken (lacht).”

Wil je als ondernemer ook een afspraak maken? Mail naar energiecoaching@stad.gent