Financiële diensten

De duurzame financiële dienstverlener

De ene financiële dienstverlener houdt meer rekening met duurzaamheidscriteria dan de andere. De Belgische banken hebben financiële producten ontwikkeld om investeringen in groene energie te ondersteunen. De meeste banken beschikken ook over specialisten om de voorgestelde projecten te beoordelen. Indien uw lokale bankcontact over onvoldoende kennis beschikt, vraag dan om een contact bij de gespecialiseerde afdeling.

De Europese en Vlaamse overheden hebben initiatieven genomen om ESCO’s beter bekend te maken bij KMO’s. ESCO (Special Purpose Companies) zijn meestal aparte vennootschappen of fondsen die investeringen in energie-efficiëntie met kredieten ondersteunen. Belangrijk: de terugbetaalcapaciteit wordt gebaseerd op de verwachte energiebesparingen en de looptijd van het krediet daarop afgestemd. Het is voor de ESCO dus van groot belang dat de voorgestelde besparingen daadwerkelijk gerealiseerd worden. Daarom worden op voorhand verificatieprocedures afgesproken. Afhankelijk van de gebruikte technieken en de complexiteit ervan doet u best een beroep op een onafhankelijk ESCO-specialist.

Een groeiend aantal techniekenleveranciers heeft financieringsmodi uitgewerkt. Zo kan u LED-lampen gewoon kopen of ze laten financieren door de LED-producent. U betaalt dan gedurende een vaste tijd (typisch 5-6 jaar) een vast bedrag per lamp en per jaar. Nadien worden de lampen uw eigendom. Ook bepaalde (operationele) leasevormen zijn mogelijk. Er wordt tegenwoordig ook geëxperimenteerd met het aanbieden van een vaste hoeveelheid licht (lux) voor x jaar. Het is dan aan de LED-leverancier om de juiste lampen te plaatsen en eventueel later te vervangen. Met de juiste financieringsvorm wordt de balans van uw onderneming niet belast met energie-investeringen, een belangrijk argument tegenover uw financieel directeur.

Sommige vastgoedspelers zijn volop bezig om soortgelijke fondsen op te zetten. Zij concentreren zich op energie-efficiency in de vastgoedsector.

Via de offertetool kan u voor elke gevraagde techniek of ondersteuning aanvinken of u financiering wenst of overweegt.

Wat zeggen anderen?

Febelfin, de sectororganisatie van de financiële sector,  stelt elk jaar een duurzaamheidsrapport op. Het rapport behandelt 22 thema’s die het hart van het Belgische bankwezen en de samenleving raken. Klik hier om het duurzaamheidsrapport te consulteren en te verifiëren hoe goed uw bank het doet op duurzaamheidsniveau.

Verzekeringen

Naast bankieren wilt u ook uw duurzame energie-installaties (zoals zonnepanelen) goed verzekerd hebben. Daar zijn de nodige specialisten voor. Vraag de experts van Samen Klimaatactief eens naar de producten en diensten die zij aanbieden om een duurzamer economie mogelijk te maken.

Vraag een offerte aan

jan.jaeken@samenklimaatactief.be,jeroen.vandevelde@belfius.be,samenklimaatactief@engie.com,
jan.jaeken@samenklimaatactief.be,jeroen.vandevelde@belfius.be,huibert@derksbedrijfswagens.nl,

Duurzaamheidscongres Havenbedrijf Antwerpen 10 oktober, Havenhuis

Het Havenbedrijf Antwerpen organiseerde een boeiend congres over hoe duurzaamheid te stimuleren via het concessiebeleid. Jan Jaeken van Samen Klimaatactief nam deel aan het debat. Het onderwerp is zonder twijfel van groot belang voor de bedrijven in de haven. De haven en de concessiebedrijven staan immers voor grote uitdagingen: hoe verminderen we de broeigassen in de haven?

Daarnaast werden workshops georganiseerd over drie heel onderscheiden onderwerpen: flexibel werken, energieopslag in een havencontext en duurzaamheidsrapportering.

Samen Klimaatactief biedt ondernemingen uit de haven – het zijn niet allemaal grote multinationals – nuttige informatie over energie-efficiency. Daarenboven zorgt het matchmaking platform van Samen Klimaatactief voor onmiddellijke en laagdrempelige interactie met de juiste aanbieders van producten en diensten voor energiebesparingen.

Alles leren over financiering van energie-efficiëntieprojecten – schrijf in op gratis ochtendseminarie 27 februari

Hoe kunt u optimaal gebruik kunt maken van energieprestatiecontracten, ESCO’s en derde partijfinanciering voor investeringen in energie-efficiëntie?

Hoe kunt u de transitie naar een circulaire economie versnellen via renovaties?

Hoe kunt u participeren in lerende netwerken om uw gebouw(en) energiezuiniger, comfortabeler en toekomstbestendiger te maken?

Factor 4, partner van Samen Klimaatactief, vertelt u er alles over. Neem gratis deel aan het voormiddagseminarie op dinsdag 27 februari. Inschrijven wel verplicht. Dit event wordt ondersteund door de EU.

Waar?
Vlaamse gemeenschap, Ellipsgebouw, Koning Albert II-laan 35, 1030 Brussel
Voor routebeschrijving zie www.vlaanderen.be/nl/ellipsgebouw

Wanneer?

Dinsdag 27 februari 2018 van 9.00 tot 12.30 uur met daarna broodjeslunch en gelegenheid tot netwerken.

Lokale overheid stimuleert renovatie van appartementsgebouwen: studiedag

Het verduurzamen van appartementsgebouwen is een bijzonder complexe uitdaging met veel juridische, sociale en financiële knelpunten. Veel hoogbouw appartementsgebouwen dateren van eind jaren ’60 en zijn toe aan een grondige renovatie. Het Europese Interreg-NWE project Accelerating Condominium Energy Retrofitting (ACE-Retrofitting) slaat de brug tussen mede-eigenaars en de bouwsector. Op deze studiedag ontdek je de contouren van het ruimtelijk en energiebeleid van de stad Antwerpen. Je leert hoe een lokale overheid via renovatiecoaching kan samenwerken met syndici, appartementseigenaren en bouwprofessionals. Hoe stimuleren de ontwikkelde tools hen tot ambitieuze renovatie? Tot slot worden knelpunten en oplossingen voor de uitvoering van renovatieprojecten toegelicht aan de hand van praktijkcases. Samen Klimaatactief is ook van de partij.

De studiedag is gratis, maar inschrijving is verplicht. Er geldt een no-show fee van 50 euro. 


x